söndag 29 mars 2009

Pengar pengar pengar... Ge oss mera pengar

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article4766304.ab

Jag kan bara säga, att jag är på Guillous sida. Folk är så äckligt giriga och vinstbenägna att de inte förstår att de fortfarande är människor. Människan som, som art, överlever bäst genom samarbete. Samhället finns till för att mänskligheten ska klara sig bättre, föra utvecklingen och tekniken framåt och säkerställa sin fortsatta existens (dominans) på Jorden. Men dagens värld är på väg utför. Mycket utför. Alltför många kämpar för sin egen vinning och tänker extremt kortsiktigt. Folk röstar höger och går på att moderaterna är det 'nya arbetarpartiet'. Är människor så dumma i huvudet att de går på sånt? Vem kom på idén om att skolor ska drivas i vinstsyfte? Att vården ska drivas i vinstsyfte? Och ja, bra idé! Vi säljer ut saker som är självklara för vårt samhälle, t ex kommunaltrafiken, så nån gång när Kina kanske blir lite irriterade på Sverige av nån anledning, ja, du slutar tunnelbanorna gå tills vi 'bättrat oss'! Jättebra! Privatisera mera! Casha in pengar! Snart finns det bara miljonärer, och ingen som städar rent deras hus och gator längre, så kan de få sitta där med sina pengar i en äcklig stad fylld med avföring (bl a dem själva) och annat skit som andra plockat upp åt dem. Jävla äckel.

Och Ipred... kära kära Ipred... Vet ni om hur Ipred fungerar? Låt mig berätta!
Det börjar med att upphovsrättslobbyn misstänker någon för att de piratar någonting som 'tillhör dem'. Då kan de tvinga internetleverantören att lämna ut privat information om abonnemangsinnehavaren. Det har inte ens polisen rätt att göra.

Notera två saker:
ETT: Information om personen bakom ABONNEMANGET, inte personen de misstänker. Om du, säg, använder nån annans dator och piratar nåt, så tvingar de fram informationen om personen som står för abonnemanget du använde.

TVÅ: De kan tvinga ut information som inte ens polisen kan. SOM INTE ENS POLISEN KAN. Upphovsrättslobbyn har alltså mer rättigheter än polisen i frågan.

Sen har de rätt till 'husrannsakan' fast de har ett annat finare ord för det, jag minns inte vilket just nu. Och de skickar även ett fint brev, som säger att 'vi vill att du betalar så här mycket för varje film du har piratat, och så här mycket för varje låt du har piratat'. Fair enough kan man tycka. Men oj, de kräver också skadestånd på den 'skadan på marknaden' som man gjort! Där de sätter vad de vill och beloppet kan stiga till skyarna! Vanligtvis brukar man bara kunna kräva tillbaka förlust, men det här blir väldigt abstrakt. Och just det! De säger även att 'om du betalar halva beloppet inom 10 dagar så går vi inte till domstol'. Låter inte det misstänkt likt utpressning?

Okay fine, du tänker 'jag har inte gjort nåt dålig', så du skiter i att betala, och går till domstol. Tyvärr så betraktas fallet som 'civilrättsligt', och då har du helt plötsligt inte rätt till en försvarare!? Du tänker: "Fine! Jag tar ett lån och hyr en försvarare!", men NEEEJ! De har FRYST DITT BANKKONTO, så du kan inte göra det! Medan upphovsrättslobbyn har ganska saftiga personer som är väldigt duktiga på juridik, som kommer köra över dig totalt. Dessutom, om du förlorar (vilket du troligtvis gör), så blir DU skyldig rättskostnaderna.

Ipred kör över alla. Ipred ger lagen till upphovsrättslobbyns händer, inte polisens. Ipred, är helt. Jävla. Sjukt. Tror du att 'det är inte så farligt som du säger!'? Okay! Fine! Forska själv på det! Det går att beställa hem hela lagen på papper, läs igenom och se själv, och säg sen vad du tycker. Påverkar det inte dig, för du fildelar inte? Kanske inte det, men nu är bomben släppt. De har släppt lite på tyglarna, så nu blir det lättare att få igenom andra liknande lagar. FRA och Ipred på så här kort tid? Vet du om att USA vill börja avlyssna Skype förresten? Och att England vill börja avlyssna Facebook? Det är inte bara England som vill lyssna av facebook iofs, men det är det som är uppmärksammat nu. FACEBOOK? Tror de allvarligt att 'terrorister' sitter och skickar privata meddelanden på facebook om hur de ska spränga frihetsgudinnan? VAD ÄR DET HÄR FÖR BULLSHIT!?

Här är utpressningsbrevet som jag nämnde tidigare:

"Vi kräver följande pengar:

x ljudupptagningar gånger 0,80 gånger 10,00 kronor gånger 2 == xx kronor
x filmverk gånger 0,80 gånger 70,00 kronor gånger 2 == xx kronor
Sammantaget xx kronor i ersättning för verken.

Vi kräver dessutom ersättning för den marknadsskada vi lidit. (Denna är specificerad som lika mycket som ersättningen för verken. Ovanstående belopp en gång till, alltså.)

Våra samlade ersättningskrav utgör: (summan av ersättning för marknadsskada plus ersättning för verken, alltså dubbla den första uträkningen).

Antipiratgruppen kan tänka sig att förlika (dvs, inte dra saken till domstol) om ni betalar halva beloppet inom tio dagar."
Ibland skäms jag över att inte utbilda mig till politiker och försöka bidra till ett bättre Sverige, och en bättre värld i större skala. Ibland skäms jag över Sverige. Och världen.

1 kommentar:

  1. Jag känner samma sak, att man borde bli politiker, bara för att få bort dom som redan är där. man skulle samla sitt gäng av vänner och ta över Sveriges politik. Då skulle det bli bra mycket bättre.

    SvaraRadera